Selecteer een pagina

INFORMATIE

Preventie

Lees de 15 tips

Kinderen

Lees meer over kinderen

Vullingen

Bekijk de video

Wortelkanaal- behandeling

Bekijk de video

Kronen

Lees meer over kronen

Bleken

Een folder van het ivoren kruis

Alles over uw gebit
Klik op een onderwerp

U kunt op de onderstaande links veel informatie vinden over behandelingen en uw gebit.

Kinderen

Vanaf wanneer neem ik mijn kind mee naar de tandarts?
Het is goed om een kind op jonge leeftijd al mee te nemen als jezelf op controle gaat, want dan kan hij/zij wennen aan ons en de omgeving. Vanaf 2 jaar gaan we de tanden bekijken, vaak zit het kind dan op schoot bij een van de ouders in de behandelstoel.
Hoe bereid ik mijn kind voor op de eerste controle afspraak?
Leg vooraf uit wat er allemaal te zien is, zoals een stoel die kan bewegen. Vertel wat we gaan doen: de tandarts gaat naar de tanden gaat kijken (“tandjes tellen en kijken of er goed gepoetst is”).

Vertel niet te veel details en zeker niet dat je kind niet bang hoeft te zijn, want dit werkt averechts. Als voorbeeld: “Denk niet aan de paarse olifant.” Ziet u em al?! Het is goed dat een kind zonder oordeel binnenkomt, want vaak zien zij de wereld veel positiever dan wij volwassenen en blijft vooral het verkregen cadeautje achteraf hangen.

Dus, prikkel de nieuwsgierigheid, maar geef vooral aan dat een tandartsbezoek gewoon normaal is.

Hoe vaak moet mijn kind op controle komen?
Voor kinderen is het belangrijk om zeker 2 keer per jaar op controle te komen. Dan kunnen we op tijd tips geven of ingrijpen, zodat we het voor iedereen zo fijn mogelijk houden.
Hoe kan ik gaatjes voorkomen?
Om cariës te voorkomen moet er een balans zijn tussen het aantal zoetmomenten en de mondhygiëne.
Aan de ene kant is het dus belangrijk om de suikerinname van je kind te beperken; maximaal 7 keer per dag een eet/drink moment. Let dus op met bijvoorbeeld een flesje limonade, heel de dag door elke keer een slokje zijn ontelbaar veel zoetmomenten. Beter is het dus om dit in 1 keer op te drinken of natuurlijk gewoon water aan te bieden.

Aan de andere kant moeten de tanden goed gepoetst worden. Tot 2 jaar is 1 keer per dag voldoende, maar vanaf 2 jaar moet er 2 keer per dag gepoetst worden. Bij een baby met 2 tanden hoeft dit niet lang te duren, maar als alle tanden door zijn is 2 minuten poetsen noodzaak. Vaak hebben kinderen niet zoveel zin in het poetsen, want echt leuk is het uiteraard niet. Blijf echter altijd wel goed (na)poetsen, desnoods in de ‘houtgreep’, want het is pas echt zielig als je kind kiespijn krijgt!

Omdat kinderen een nog niet zo goed ontwikkelde motoriek hebben is het belangrijk om zorgvuldig na te poetsen. Richtlijn is tot eind basisschool. Bij jonge kinderen proberen ze het eerst zelf, maar het echte poetsen doen de ouders eigenlijk. Bij wat oudere kinderen doen ze het zelf en lopen de ouders het nog even na.

Tip: Een schone mond voor het slapen gaan is het aller belangrijkste, dus na het poetsen s avonds niet meer eten of drinken!

Welke tandpasta moet ik gebruiken bij mijn kind?
Om gaatjes te voorkomen is het belangrijk dat de tandpasta fluoride bevat. De hoeveelheid fluoride hangt van de leeftijd van je kind af:

-0-4 jaar fluoridepeuterpasta met 500-750ppm fluoride.
-Vanaf 5 jaar tandpasta met 1.000-1.500ppm fluoride.

De hoeveelheid van een erwt is genoeg. Na het poetsen goed uitspugen, maar naspoelen met water liever niet omdat het beschermende effect dan minder wordt.

Kroon

Wat is een kroon?
Een kroon is een kap over de tand of kies heen. De tand/kies moet gedeeltelijk worden afgeslepen om hiervoor ruimte te maken. De kroon wordt speciaal op maat gemaakt door de tandtechnieker en wordt vastgezet met tandheelkundige lijm. De tand of kies krijgt hierdoor zijn originele functie en vorm terug.
Wanneer is een kroon nodig?
– Om het afbreken van de tand/kies te voorkomen. Bijvoorbeeld na een wortelkanaalbehandeling, omdat de kies hierdoor brosser is geworden en als het ware is uitgehold. Als de tand/kies echt ongelukkig breekt kan je deze hierdoor verliezen.

– Om de esthetiek te verbeteren; je kan hiermee een verkleuring of scheve stand maskeren.

Wat is de procedure?
1e afspraak:
– We beginnen met een afdruk van de begin situatie, zodat we later een noodkroon kunnen maken.

– Ook maken we een afdruk van de tanden/kiezen er tegenover, zodat de kroon de juiste hoogte krijgt.

– Daarna wordt de tand/kies omslepen (vaak met verdoving). Dit wordt op een heel nauwkeurige manier gedaan, want je wil niet te veel/te weinig afnemen en de tand/kies moet niet te taps toelopen, maar ook geen ondersnijdingen hebben. Kortom; pietje-precies.

– Ook van deze (eind)situatie maken we een afdruk.

– De manier waarop de boven en onderkaak op elkaar komen (de beet) leggen we vast met een soort kunsthars.

– Aan de hand van de eerste afdruk maken we een noodkroon.

– De kleur van de kroon moet worden bepaald, dit kan door de tandarts of door de tandtechnieker worden gedaan.

– De afdrukken en de beet gaan naar de tandtechnieker. Aan de hand hiervan maakt hij/zij de definitieve kroon.

2e afspraak:
– De noodkroon wordt verwijderd.

– We passen de definitieve kroon en samen beoordelen we de vorm en kleur.

– Als dit goed is plaatsen we de kroon met speciale tandheelkundige lijm.

Wat als de noodkroon loskomt?
De noodkroon heeft 2 belangrijke functies, het beschermen van de tand/kies en het voorkomt dat de tanden en kiezen uitgroeien en er te weinig ruimte is voor de definitieve kroon. Door bij de betreffende tand/kies niet te flossen/rageren en geen kleverige zaken te eten kan je voorkomen dat de noodkroon eraf komt. Gebeurd dit onverhoopt toch, dan is het belangrijk dat deze binnen 3 dagen weer teruggeplaatst wordt. Dus bel dan even naar onze praktijk voor een afspraak.